Ne aramıştınız

2 Ekim 2015 Cuma

BAHARATLI, DİYETİMSİ-FİTİMSİ TAVA KEKİ :)

   Tarifini Cahide Sultan'ın tavada çikolatalı pasta 'sından esinlenerek oluşturdum. İnanılmaz pratik, lezzetli ve pamuk gibi bir kek oldu. Yalnız benim ilk denemem olduğu için süre ve ısı ayarını yapamadım ve kekimin altı yandı. Yanan kısmı bıçakla sıyırdım ben de. 

Not: Bu keki yaparken malzemelerim oda ısısında değildi. sadece yumurtaları 2-3 dk kadar ılık suda beklettim. Diğer tüm malzemeleri buzdolabından çıkardığım gibi kullandım. Ayrıca çırpma işlemini de kol gücüyle yaptım, mikser kullanıp köpürtmekle de uğraşmadım. Buna rağmen kıvamı çok iyiydi.


Malzemeler:

2 yumurta
1/2 su bardağı pekmez
1 portakal kabuğu rendesi
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Arzu edilen miktarda zencefil, tarçın ve zerdeçal 
1 su bardağı kadar tam buğday unu
Alüminyum folyo
Yapışmaz tava

Yapılışı:
Yumurta ve pekmezi birlikte çırptım. Sıvı yağı ve portakal kabuğu rendesini ekleyip çırpmaya devam ettim. Un, kabartma tozu, vanilya ve baharatları da ekleyip iyice karıştırdım. Tavayı (orta boy teflon tava kullandım) sıvı yağ ile yağladım, kek harcını döktüm. Üzerine de cips şekline olan bitter çikolatadan dizdim (markasını hatırlayamadım şimdi, hani BİM'de satılanlardan). Büyük gözlü ocağın üzerine, orijinal tarifte anlatıldığı gibi iki kat alüminyum folyo serdim. Tavayı ocağa alıp altını yaktım, tavanın üzerini kapakla örterek 30 dk kadar pişirdim. Ama 20-25 dk pişirmem yeterli olacakmış aslında. Tavadan kokular gelince hemen altını kapattım. İçi pişmiş mi diye kürdan testi yapmaya hiç gerek kalmamıştı :) :) 
Tadı nefisti. Kesinlikle, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim, kurtarıcı bir kek oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.